Prof. Dr. Bilge Demirköz Fabrikamızı Ziyaret Etti


Türkiye’nin en iyi bilim insanlarından  Fizikçi @Prof. Dr. M. Bilge Demirkoz, geçtiğimiz hafta fabrikamıza ziyarette bulunarak @CERN ‘de yürütülen projeler ve bu projeler için çıkılan ihaleler hakkındaki görüşlerini bizlerle paylaştı.

Demirköz; CERN’in gerçekleştirdiği fiber optik kablo ihalesini Samm Teknoloji’nin kazanması ve 7 yıl (4+3) boyunca CERN’ün bu alandaki ihtiyaçlarını karşılayacak olmasının gurur verici olduğunu belirterek tebriklerini iletti.

Ayrıca Newton’ın yer çekimi teorisiyle bilim dünyasında çığır açan elma ağacından yola çıkarak; fabrikamızın bahçesine kendisi adına elma ağacı fidanı dikilerek bu an ölümsüzleştirildi. 11 yıl boyunca CERN’ün ATLAS ve AMS-02 deneylerinde yer alan ve CERN ACU Kurulunda Orta Doğu ve Türkiye temsilciliği de yapan, TÜBA Asli üyesi, modern fizikte genç neslin idolü olan Prof. Dr. M. Bilge Demirköz’ün fabrikamızı ziyaretinden dolayı teşekkür ediyor, bizimle ilgili görüşlerinden dolayı büyük onur ve mutluluk duyuyoruz.



Prof.Dr. Bilge Demirköz Kimdir?

Robert Koleji’nden mezun olduktan sonra MIT’de matematik ve  müzik yandalları ile fizik okuyan Prof. Dr. Bilge Demirköz, yüksek lisansını da şimdi Uluslararası Uzay İstasyonu’nun üzerinde bulunan Alfa Manyetik Spektrometresi deneyinin yapımında çalışarak MIT’de bitirdi. Doktorası için Oxford Üniversitesi’nde CERN’deki ATLAS deneyinde çalıştı ve sonrasında CERN Fellow seçilerek, CERN adına iki yıl çalıştı. Cambridge ve IFAE Barselona Üniversiteleri’nde kısa post-doc’lardan sonra Türkiye’ye dönerek, ODTÜ’de görev aldı. Alfa Manyetik Spektrometresi deneyine Türkiye’yi üye yaparak, ilk kez UUİ’nin üzerinde bir deneyde bir Türk ekibin yer almasını sağladı. Protonlarla uzay radyasyonuna karşı testlerin yapılmasını önerdiği projesi Kalkınma Bakanlığı tarafından 13 milyon TL ile desteklendi ve şu anda ODTÜ Saçılmalı Demet Hattı projesi çalışmaktadır. Uyduların maruz kaldığı proton ve elektron akısını hassas bir şekilde ölçecek olan Yerli Radyasyon Monitörü (YRM) ise geliştirilmektedir.  YRM’nin bir prototipi Roketsan’ın sonda roketleri ile iki kez uzaya uçup, radyasyon verisi toplamıştır.

Prof. Dr.M. Bilge Demirköz’ün araştırma grubunda, 4 mühendis, 1 tekniker, 2 doktora sonrası araştırmacı, 5 doktora öğrencisi, 7 yüksek lisans öğrencisi, birçok lisans öğrencisi ve 3 idari uzman bulunmaktadır. 3 yıl boyunca TÜBİTAK Bilim Kurulu üyeliği ve 2 sene boyunca CERN Orta Doğu ve Türkiye temsilciliği de yapan Demirköz 2017’de UNESCO-L’Oreal Uluslararası Yükselen Yetenek ödülünü Mart ayında Paris’te yapılan bir törenle almış ve 2019’da Dünya Ekonomik Forumu tarafından Genç Küresel Lider seçilmiştir. ODTÜ Uzay ve Hızlandırıcı Teknolojiler Uygulama ve Araştırma Merkezi (İVME-R) Müdürü olan Demirköz, ekibi ile Elginkan Vakfı Teknoloji Geliştirme Ödülünü de almıştır.


Samm Teknoloji Hakkında

SAMM Teknoloji CERN, Büyük kategoride ihale kazanan 3ncü Türk Firması oldu!

60’ı mühendis 250’nin üzerinde çalışanı, Gebze’de 2 Fabrikası ve Ar-Ge merkezi olan 18 yıl önce kurulan ve iki yıl üst üste Türkiye’nin en hızlı büyüyen ilk 100 şirketi arasında bulunan SAMM Teknoloji; Fiber Optik Aksesuar Üretimi, Bilişim ve Elektrik Taahhüt gibi pek çok farklı sektörlerde faaliyet göstermektedir.

Ticari Markalar

Samm, Samm Teknoloji, SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.