Pi Class-4

İstanbul Üniversitesi Raspberry Pi Sınıfı Açıldı


Geçen yıl başlattığımız Raspberry Pi Sınıfı Projesi’nde yeni bir adım daha atıldı, daha önce ilkokul, ortaokul ve liselere kurduğumuz Raspberry Pi Sınıfının bir yenisi İstanbul Üniversitesi’nde açıldı.

İstanbul Üniversitesi Bilgisayar Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezi (İÜ BUYAMER) Robotik ve Yapay Zeka Laboratuvarı’nda kurulan Raspberry Pi Sınıfı Türkiye’deki üniversiteler arasında bir ilk olma özelliğini taşıyor.  Yeni kurulan bu sınıf aynı zamanda İstanbul Üniversitesi BUYAMER’in Çocuk Üniversitesi Projesi’ne de ev sahipliği yapacak .

11 Öğrenci ve 1 Eğitmen kapasiteli olarak tasarlanan laboratuvarda toplam 12 Raspberry Pi Seti bulunuyor ve laboratuvardaki Raspberry Pi’lerin tamamı Şubat ayında  duyurusu yapılan Raspberry Pi 3’lerden oluşuyor. 

Laboratuvarı’n açılışına katılan İÜ BUYAMER Müdürü Prof. Dr. Sevinç Gülseçen, şunları aktardı; “Robotik ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’nda eskiyi de korumayı amaçladık, bir tarafta yeni teknolojiyle donatılmış laboratuvarımız var diğer tarafta önceki dönemlerde üniversitemize ve çeşitli kurumlara hizmet etmiş cihazlarımız var. Eskiler koleksiyon olarak hayatına devam edecek. Çünkü çok uzun yıllar hem üniversitemizin hem de çeşitli kurumların veri analizi veri işleme işlerini üstlenmişlerdir. Bunları bir bilişim mirası olarak koruyacağız”


Raspberry Pi’ın kuruluşu hakkında bilgi veren BUYAMER Öğretim Görevlisi Dr. Murat Gezer, “Laboratuvarda görmüş olduğunuz bilgisayarların ilk hedefi çocuklardı. İngiltere’de Raspberry Pi düşük ücretli bilgisayarlar olarak çocuklara dağıtılma amaçlı üretildi. İlk üretim amacı bu olmasına rağmen daha sonra bunu görenler mühendisler, bilişim meraklıları bu küçük bilgisayarlarda birçok proje yapmaya başladılar” dedi. Gezer Robotik ve Yapay Zekâ Laboratuvarı’nın kuruluş amacını şu şekilde açıkladı: “Bizde böyle bir laboratuvarın üniversitemizde olması gerekir diye düşündük ve bu cihazları Türkiye’ye getiren Samm Teknoloji’yle görüşerek bize bu cihazların bağışlanmasını sağladık. Türkiye’deki üniversiteler içinde Raspberry Pi 3 laboratuvarı olarak açılan ilk laboratuvar oldu. Amacımız bunları üniversitemizde uygulamak ve öğrenci arkadaşlarımızın da bundan yararlanmasını sağlamak.

Açılışta son olarak firmamız adına katılan Raspberry Pi Ürün Müdürü Ramazan Subaşı cihazların laboratuvara bağışlanması konusunda şunları belirtti: “Samm Teknoloji, 2003 yılında kurulmuş bir mühendislik firması. Son 6 aydır Raspberry Pi’ın eğitimde kullanılmasıyla ilgili projelere ağırlık vermiş durumdayız. 2015’te projeyi başlattığımızda ilkokullarla çalışmaya başladık. Liseler ve üniversitelere yaymaya karar verdiğimizde Murat hocamızla tanıştık. Okula bilgisayarlar ve teknik altyapıyla ilgili malzemeleri sağlamış olduk. Laboratuvar, üniversitenin kendi çalışmalarında kullanması için kurulmuş oldu, onun dışında bizim üniversite ve sanayi işbirliği çerçevesinde beraber yöneteceğimiz eğitimler olacak. Yakında Raspberry Pi atölyelerini burada düzenleceğiz”


Samm Teknoloji Hakkında

Samm Teknoloji, başta fiber optik sistemler ve nesnelerin interneti olmak üzere farklı sektörlerde hizmetleri olan bir üretim ve mühendislik şirketidir. Evlere kadar fiber (FTTH), veri merkezleri ve fiber optik bağlantı ekipmanlarında pek çok patente sahip olup, kendi Ar-Ge’sinde çok çeşitli ürünler geliştirip sektörün kullanımına sunmuştur.

Ayrıca, anahtar teslim elektrik taahhüt işleri, ısı takip ve izleme ve bilişim sektöründe de hizmetleriyle de lider firmalar arasında yer almaktadır.

Ticari Markalar

Samm, Samm Teknoloji, Foyer, FOTAS SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.