Where is Jessie

Raspberry Pi Yeni İşletim Sistemi Çıktı – Jessie


Raspberry Pi işletim sisteiminin yeni versiyonu yayınlandı. Raspberry Pi resmi dağıtımı olan Raspbian’ın son sürümü Raspbian Jessie olarak duyuruldu.

Debian’in her yeni dağıtımına Oyuncak Hikayesi (Toy Story) filminin karaketlerinin adını veriyor. Raspbian’ın eski versiyonu Debian 7 (Wheezy)’den geliştirilmişti. Son yayınlanan dağıtımı ise Debian 8 (Jessie)’den geliştirildi.

Jessie’nin Özellikleri 

 

Bütün modern bilgisayarlarda olduğu gibi Raspberry Pi de artık direk olarak Masaüstü ile açılacak. Kullanıcı isterse açılış ekranını komut satırı olarak değiştirebilecek. Geliştiriciler bu durumu son kullanıcıları komut satırnın karmaşıklığıdan kurtarmak için yapıldığını belirtiyor.

Masaüstü ortamında yapılan değiklik ile GTK+ 2 yerine GTK+ 3 kullanılmış. Bir çok uygulamada GTK+ 3 versiyonun kullanılmasından dolayı Raspbian için de bu değişikliğin kaçınılmaz olduğu belirtiliyor. GTK+ 3 ile Masaüstü arayüzü ile menüler ve butonlar artık modern bir görünüme sahip.

Masaüstü’ne eklenen diğer bir özellik ise USB cihazlar için “güvenli kaldır” butonu. Masaüstünde sağ üst kısımda yer alan buton sayesinde Usb’leri çıkartırırken yaşanan veri kayıplarının önüne geçilmiş oldu.

Raspberry Pi Artık Ofis Destekli 


Raspberry Pi artık tüm özellikleri ile ucuz ve küçük bir bilgisayar. Eklenen yeni özellikleri sayesinde Raspbian artık LibreOffice ve Claws Mail programları ile beraber geliyor.

LibreOffice, Microsoft Office ile tam uyumlu bir ofis uygulamasının yanında özgür yazılımdır.

E-posta hesaplarınızı tarayıcı üzerinden kontrol etmek yerine artık Claws Mail kullanabilirsiniz. Claws Mail Windows Mail veya Thunderbird gibi bağımsız posta istemcisinin tüm işlevselliği sunuyor.


Java Uygulamaları 

Raspberry Pi artık iki yeni uygulamaya sahip. BlueJ ve Greenfoot programları ile Java uygulamaları geliştirmek artık mümkün. /home/pi/Documents dizini altında örnek Java uygulamalarına erişebilirsiniz.

raspi-config uygulaması da yeni sürümde güncellenmiş. Eski sürümdeki gibi komut satırından “sudo raspi-config”  yazarak erşişebileceğimiz gibi artık kendi arayüzünden direk olarak da erişim sağlayabiliyoruz.    

GPIO’lar için yapılan değişiklik sayesinde artık Phyton ile yazdığınız programlarda GPIO’lara erişim için sudo komutu ile root yetkisi almanıza gerek olmayacak. Bu sayede herhangi bir kullanıcı hesabı üzerinden programlarımızı çalıştırabilieceğiz.

Daha önce olmayan, yeni eklenen bir SCROT programı sayesinde artık Raspberry Pi’den ekran görünütüsü almak mümkün. Klavyeden “Print Screen”  tuşuana basarak alabilececğimiz ekran görüntüleri home dizini içini PNG uzanatısı olarak kaydediliyor.


Yükleme 

 

Jessie’i hemen denemek için adresiden indirebilirsiniz. Link


Samm Teknoloji Hakkında

Samm Teknoloji, başta fiber optik sistemler ve nesnelerin interneti olmak üzere farklı sektörlerde hizmetleri olan bir üretim ve mühendislik şirketidir. Evlere kadar fiber (FTTH), veri merkezleri ve fiber optik bağlantı ekipmanlarında pek çok patente sahip olup, kendi Ar-Ge’sinde çok çeşitli ürünler geliştirip sektörün kullanımına sunmuştur.

Ayrıca, anahtar teslim elektrik taahhüt işleri, ısı takip ve izleme ve bilişim sektöründe de hizmetleriyle de lider firmalar arasında yer almaktadır.

Ticari Markalar

Samm, Samm Teknoloji, Foyer, FOTAS SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.