OTDR Nasıl çalışır? Zaman tabanlı optik yansıtıcı


OTDR (The optical time domain reflectometer : Optik zaman domeni yansıtıcısı) cihazları fiber kabloya, yansıyan ve geri saçılan sinyalleri analiz etmek için optik bir darbe gönderir. Kablonun ucundaki operatör zayıflamanın, olay kaybının, yansımanın ve ORL nin yerini belirleyebilir.

OTDR ne ölçer?

OTDR bir fiber linkindeki olayları saptar,yerini belirler ve ölçer. Fiberin sadece bir ucuna erişim yeterlidir.

  • Zayıflama (aynı zamanda fiber kaybı olarak da bilinir) : dB ya da dB/km olarak ifade edilir. Bir fiber span indeki iki nokta arasındaki kayıp ya da kayıp oranını ifade eder.
  • Olay Kaybı : Fiber kablodaki bir olaydan öncesindeki ve sonrasındaki optik güç seviyesindeki farkı temsil eder, dB olarak ifade edilir.)
  • Yansıma : Bir olaydan yansıyan güç ile olayın gücüne oranını temsil eder. Negatif dB olarak ifade edilir.)
  • ORL (Optical Return Loss – Optic Geridönüş Kaybı) : Yansıyan gücün, fiber optik linkten ya da sistemden gelen güce oranını temsil eder. pozitif dB olarak ifade edilir.)

Ana OTDR ayarları nasıl yapılır?

  • Darbe Genişliği

Darbe genişliği bir fibere gönderilen ışığın miktarını kontrol eder.
Kısa genişlikteki darbe yüksek çözünürlük sağlar.Ancak dinamik menzil azalır.
Uzun genişlikteki darbe yüksek dinamik menzil sağlar.Ancak daha az çözünürlüğe ve daha geniş ölü bölgelere neden olur.

  • Yakalama zamanı

OTDR ın test edilen fiberden verileri toplaması ve ortama alması için gereken süredir. Yakalama zamanını artırmak, dinamik menzili, çözünürlüğü ve ölü bölgeleri etkilemeden artırır.

  • Yansıma indeksi(IoR)

IoR OTDR ın ölçtüğü zamanı mesafeye dönüştürür ve bunu bir iz üzerinde gösterir. Test edilmek istenen fiberin yaklaşık değerini girmek fiber uzunluğunun ölçülmesinde daha doğru sonuç elde edilmesini sağlar.

UYARI: Doğru sonuçlar elde etmek için, konnektörleri temizlemek çok önemlidir.

Detaylı bilgi için, lütfen JDSU poster ini indiriniz ya da OTDR cihaz kategori sayfasını ziyaret ediniz.


Samm Teknoloji Hakkında

Samm Teknoloji, başta fiber optik sistemler ve nesnelerin interneti olmak üzere farklı sektörlerde hizmetleri olan bir üretim ve mühendislik şirketidir. Evlere kadar fiber (FTTH), veri merkezleri ve fiber optik bağlantı ekipmanlarında pek çok patente sahip olup, kendi Ar-Ge’sinde çok çeşitli ürünler geliştirip sektörün kullanımına sunmuştur.

Ayrıca, anahtar teslim elektrik taahhüt işleri, ısı takip ve izleme ve bilişim sektöründe de hizmetleriyle de lider firmalar arasında yer almaktadır.

Ticari Markalar

Samm, Samm Teknoloji, Foyer, FOTAS SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.