Türkiye’de internet altyapısı karayolunu 4’e katladı


Türkiye’nin 2013 sonu itibarıyla 228 bin kilometreye yaklaşan fiberoptik ağı, karayolu ağını 4’e katladı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’nin genişbant internet altyapısının her geçen gün geliştiğini belirterek, “Türkiye’nin 2013 sonu itibarıyla 228 bin kilometreye yaklaşan fiberoptik ağı, karayolu ağını 4’e katladı” dedi.Bakan Elvan, yaptığı açıklamada, Türkiye’nin son yıllarda bilgi teknolojileri alanında büyük bir ilerleme kaydettiğini ve bilgi toplumu olma yolunda emin adımlarla ilerlediğini söyledi.

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumunun (BTK) 2013 yılı dördüncü çeyrek raporuna göre; Türkiye’de internet abone sayısının 32,6 milyona, mobil internet kullananların sayısının ise 24,1 milyona ulaştığını belirten Elvan, mobil internet kullanım miktarının 43.68 TByte olarak gerçekleştiğini bildirdi. Bakan Elvan, bir önceki çeyrekte bu rakamın 38.99 TByte olduğunu anımsattı.

Geçen yılın son çeyreğinde mobil trafik hacminin 47,2 milyar dakika olarak gerçekleştiğini kaydeden Elvan, bir önceki üç aylık dönemde mobil trafik hacminin 48 milyar dakikayı bulduğunu hatırlattı.

Mesajlaşma internete kayıyor

Bakan Elvan, özellikle son dönemde internet ortamında mesajlaşmanın yaygınlaşması nedeniyle kısa mesaj (SMS) rakamlarının düşüş seyri gösterdiğini ifade etti. Elvan, “2013 yılı son üç ayında gönderilen SMS sayısı bir önceki üç aylık döneme göre yüzde 5,73 gibi önemli bir oranda düşerek 42 milyara kadar geriledi. Bunda internet üzerinden mesajlaşmayı mümkün hale getiren programların yaygınlaşması da önemli etken. Bu durum internetin yaygınlaşmasının iletişim alışkanlıklarımızı nasıl hızlı değiştirdiğinin de kanıtı” diye konuştu.

Mobil İnternet kullanımı 2 katın üzerinde arttı

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Elvan, Türkiye’nin 2013 yılı son çeyreğinde bir kişinin ortalama 330 dakika aylık konuşma yaptığını bildirdi. Söz konusu süre ile Türkiye’nin Avrupa’da en fazla mobil telefon ile görüşen ülke olduğunun altını çizen Elvan, “Ancak bir önceki üç aylık dönemde kişi başına aylık görüşme süresi 340 dakikaya kadar çıkmıştı. Telefon görüşme süresi kısalırken internet kullanım oranları hızla artmakta. Keza 2012 yılında 69.073 TByte olan mobil internet kullanımı 2013 yılı sonunda 2 katın üzerinde artarak 141.633 TByte’a kadar çıktı” dedi.

“Sabitte de konuşma düşüyor internet kullanımı artıyor”

Elvan, sabit hatta toplam konuşma süresinin 2013 yılı dördüncü üç aylık dönemde bir önceki döneme göre düşüş gösterdiğini ifade ederek, bir önceki çeyrekte 3,6 milyar dakika olan sabit hattan toplam konuşma süresinin 2013 son çeyrekte 3,02 milyar dakikaya indiğini açıkladı. Elvan, söz konusu dönemde sabit hattan kişi başı aylık ortalama konuşma süresinin 155 dakika olarak gerçekleştiğini kaydetti.

İletişim altyapısına 5,4 milyar lira yatırım-

Bakan Elvan, bilişim altyapısındaki gelişmelerin ve yatırımların Türkiye’de internet altyapısını her geçen gün geliştirdiğinin altını çizerek, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz yıl Türk Telekom, mobil ve diğer işletmeciler tarafından iletişim altyapısına toplam 5,4 milyar lira yatırım yapıldı”. Yapılan yatırımlar ile Türk Telekom’un 2012 yılında 167 bin 921 kilometre olan fiber uzunluğu yüzde 8 artarak 181 bin 973 kilometre oldu. Alternatif işletmecilerin 2012 yılı itibariyle toplam fiber uzunluğu 42 bin 364 kilometreden yüzde 7 artış göstererek 45 bin 440 kilometreye çıktı. Böylece genişbant internet altyapısını sağlayan fiberoptik kablo uzunluğu ülkemizde 228 bin kilometreye yaklaştı. Türkiye’nin 66 bin kilometrelik karayolu ağının neredeyse 4 katı fiberoptik kablo ağına ulaştık.”

Kaynak: PortTurkey


Samm Teknoloji Hakkında

Samm Teknoloji, başta fiber optik sistemler ve nesnelerin interneti olmak üzere farklı sektörlerde hizmetleri olan bir üretim ve mühendislik şirketidir. Evlere kadar fiber (FTTH), veri merkezleri ve fiber optik bağlantı ekipmanlarında pek çok patente sahip olup, kendi Ar-Ge’sinde çok çeşitli ürünler geliştirip sektörün kullanımına sunmuştur.

Ayrıca, anahtar teslim elektrik taahhüt işleri, ısı takip ve izleme ve bilişim sektöründe de hizmetleriyle de lider firmalar arasında yer almaktadır.

Ticari Markalar

Samm, Samm Teknoloji, Foyer, FOTAS SAMM Teknoloji A.S’nin kayıtlı Ticari markalarıdır. Diğer isimler, ilgili sahiplerinin ticari markaları olabilir.